Ciepłe śniadania

Końcówka zimy bywa zdradliwa w kwestii pogody. Wydaje się, że już mrozy odpuściły, jest coraz więcej słońca i coraz cieplej. Tymczasem okres lutymarzec to czas najczęstszych zachorowań na grypę lub zwykłe przeziębienie. Oprócz odpowiedniego ubierania się przed porannym wyjściem z domu, warto również zadbać o rozgrzewające śniadanie. Wspomożemy naszą odporność i dodamy sobie więcej energii na początek dnia.

Poniżej kilka przepisów, zarówno dla zwolenników śniadań słodkich jak i wytrawnych.

Krupnik wegetariański

Włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler korzeniowy, 1 por
1 cebula, 2 ząbki czosnku
50 g kaszy jęczmiennej lub jaglanej
2 cm kawałek świeżego imbiru
3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1 łyżeczka suszonego majeranku
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz, po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

Włoszczyznę, cebulę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażać na niej warzywa przez ok. 10 minut aż się nieco zrumienią. Następnie dolać ok. 1 l wrzącej wody, dodać surową opłukaną kaszę, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Całość gotować przez ok. 20-30 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze po zakończeniu gotowania. Posypać zieleniną na talerzu.

W wersji jeszcze bardziej rozgrzewającej majeranek zastąpić mielona kurkumą, a natkę posiekanym świeżym chilli.

Krupnik wegetariański

Orzechowa owsianka

200 ml mleka – można użyć krowiego lub napoju roślinnego
3 łyżki płatków owsianych
30 g mieszanych orzechów, np. włoskich i pekan
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
szczypta mielonego imbiru

Mleko zagotować, dodać płatki i imbir, gotować przez przynajmniej 3 minuty, co chwilę mieszając. Orzechy posiekać, wsypać do owsianki, chwilę pogotować. Na koniec dodać miód lub syrop klonowy. Jeśli chcemy uzyskać bogatszą  konsystencję, zamiast miodu użyjmy 2 kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Owsianka orzechowa

Omlet z grzybami i szpinakiem

3 jajka zerówki
2-3 kapelusze prawdziwków, ewentualnie można użyć kurek, pieczarek lub boczniaków
garść świeżych listków młodego szpinaku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
szczypta soli, czarny pieprz

Jajka wbić do miseczki, roztrzepać z mąką, solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim grzyby przez ok. 3 min. Wlać na patelnię masę jajeczną i smażyć omlet z obu stron po ok. 1-2 minuty.

Omlet z grzybami

Owocowe „leczo” z migdałami

100 g ciemnych winogron
1 banan
1 łyżka rodzynek
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła lub ew. oleju z pestek winogron
1 łyżka migdałów w płatkach

Winogrona przekroić na połówki, banana pokroić w plasterki. W rondelku rozpuścić masło z cynamonem i podprażyć na nim migdały. Dodać rodzynki i winogrona, dusić przez 3 minuty, aż winogrona puszczą sok. Na koniec dodać banana i całość podgrzać.