Dieta w nietolerancjach i alergiach pokarmowych

Alergie pokarmowe lub nietolerancje wymagają diety eliminacyjnej. Często dietetyk jest pierwszym specjalistą, który podejrzewa u pacjenta ten problem.

dieta w nietolerancji pokarmowejAlergia może dotyczyć każdego produktu czy składnika żywności. Należy całkowicie unikać kontaktu, nawet ze śladową ilością alergenu, przez całe życie. Nie stosowanie się do tej zasady powoduje zwykle ostrą i natychmiastową reakcję alergiczną. Zwykle jest to pokrzywka, obrzęk, ból brzucha, kaszel. Najczęstszymi alergenami żywności są orzechy, kakao, cytrusy, truskawki, mleko krowie, jajka.

Nietolerancja pokarmowa również może dotyczyć każdego składnika. Najsilniejsze reakcje obserwujemy na laktozę, fruktozę, nabiał, rośliny strączkowe i zboża glutenowe. Objawy nie są tak silne jak w przypadku alergii, ale dość uciążliwe. Są to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, bóle głowy, zmiany skórne, kłopoty z koncentracją, zmęczenie lub przewlekłe stany zapalne. Możemy nie tolerować składnika żywności czasowo, ale może być to też reakcja, która będzie nam towarzyszyć na zawsze.

Dieta eliminacyjna jest trudna do zbilansowania ze względu na konieczność rezygnacji z całych grup produktów. Na przykład przy alergii na mleko krowie nie powinniśmy spożywać również mleka innych ssaków ani żadnych jego przetworów – serów, twarogów, jogurtów. To z kolei powoduje deficyt w diecie białka, wapnia i witaminy D. Zawsze więc należy dietę konsultować z dietetykiem. W przeciwnym razie nie unikniemy niedoborów pokarmowych.

Dieta eliminacyjna powinna być uzupełniana produktami o wysokiej wartości odżywczej, dostarczającymi organizmowi niezbędne składniki. Mogą to być produkty specjalnego przeznaczenia, np. bezglutenowe, bezmleczne, bez laktozy, bez jajek. Ale również proste, świetnie znane produkty, jak kasze, ryże i mleka z nich przygotowywane. Dietetyk dobierze też w razie potrzeby dodatkowe składniki mineralne lub witaminy.

Zapraszam!!!