Czas po Świętach to pora na nowe smaki. Koniec z pasztetami, szynką i jajkami. Szukamy świeżości, delikatności i słońca w kuchni. Ja uwielbiam tworzyć dania lekko słodkie, tylko złamane odrobiną cukru. Co powiecie na „prawie risotto” na słodko, z nutą cytryny i wyraźnym aromatem liścia laurowego? Poświęćcie pół godziny na przygotowanie tego dania i poczujcie ciepłą wiosnę na południu. Mmm…
RISoTTO CyTRUSOWE dla 4 osób
300 g ryżu arborio (do risotto)
1 l mleka ryżowego
1 łyżka masła
3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowej
1 łyżeczka cukru, skórka otarta z 1 cytryny
Mleko zagotuj z liśćmi laurowymi i skórką cytryny. Dodaj masło i trawę cytrynową. Wsyp ryż i cukier. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20-25 minut, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Podawaj posypane płatkami suszonego kokosa i kawałkami dowolnych cytrusów. Ja użyłam wyfiletowanego mandarynki.
Dodano: 28 marca 2016, autor: Dorota Dębogórska