Na upał – chłodniki i sorbety

Są takie dania, które w upalny dzień idealnie orzeźwiają i chłodzą. Zawsze zastanawiam się, jak można jeść latem w południe rosół. I kotlety. Nie dałabym rady… Sięgnijcie więc, w taki ciepły weekend jak ten, po zimne zupy i sorbety. Na pewno zapamiętacie ich smak – smak lata. Niepowtarzalny tylko przy temperaturze 25 + i najlepiej gdzieś na powietrzu. Poniżej przepisy na klika ekspresowych mrożących specjałów.

Błyskawiczne gazpacho

2 duże mięsiste pomidory – najlepiej bez gniazd nasiennych i skórek
3 ogórki gruntowe – bez skórki i bez pestek
1 czerwona papryka,
kawałek papryczki pepperoni lub chili (według uznania)
1/2 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2 kromki czerstwego razowego chleba
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
świeże oregano, bazylia i lubczyk, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, duża szczypta brązowego cukru, sok z 1 limonki

Warzywa pokrój w kawałki dowolnej wielkości, wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Zupę schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny. Podawaj w wysokich wąskich szklaneczkach do shotów, najlepiej z kostkami lodu.

Krem z pomidorów

Chłodnik z melona

1 żółty dojrzały melon, pokrojony w dużą kostkę
sok z 2 limonek
2 łyżki miodu
3 łyżki posiekanych listków mięty

Wszystkie składniki zmiksuj, schłodź w lodówce przez około godzinę. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną zrobioną ze śmietanki z kokosa.

Łatwy bez cukrowy sorbet z truskawek i bananów

2 banany
300 g mrożonych truskawek
do posypania tłuczone pistacje

Truskawki wystaw z zamrażarki na 15 minut, następnie zmiksuj wraz z bananami. Powstanie gęsta lekko zmrożona, różowa masa lodowa. Możesz ewentualnie zmrozić ją ponownie. Nałóż sorbet do pucharków gałkownicą i posyp pistacjami.

Odświeżająca granita z ogórka i bazylii

pół kilograma bardzo świeżych i jędrnych ogórków gruntowych lub szklarniowych, bez pestek
pęczek świeżych listków bazylii
2 łyżeczki miodu
2 łyżki lodowatej wody

Wszystkie składniki zmiksuj, przelej do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie przemieszać masę widelcem, aby rozbić zamarzające grudki i wstaw ponownie do zamrażarki. Powtarzaj czynność, aż uzyskasz konsystencję sorbetu. Możesz też całość zamrozić w maszynce do lodów. Granitę zwykle podaje się pomiędzy daniami, dla odświeżenia smaku.

Dodano: 22 maja 2016, autor: Dorota Dębogórska