Właściwości zdrowotne imbiru

Imbir czyli  aspiryna wschodu

Od tysięcy lat jest polecany przez lekarzy tradycyjnej medycyny chińskiej oraz ajurwedy. Według klasyfikacji imbir ma właściwości rozgrzewające, co należy rozumieć jako poprawiające wszelkie przemiany w organizmie – pracę układu pokarmowego, odpornościowego, krążenia. Mieszkańcy krajów o dość chłodnym klimacie powinni zwracać szczególną uwagę na wewnętrzne rozgrzewanie organizmu, aby uniknąć nawracającego zmęczenia, utraty energii życiowej i przewlekłych chorób.

imbir właściwości lecznicze

Właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne

Imbir jest naturalnym antybiotykiem. Dlatego warto jeść regularnie dania z dodatkiem imbiru w sezonie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie lub grypę. Imbir, szczególnie suszony, ma właściwości rozgrzewające, więc świetnie pasuje do zimowych potraw jednogarnkowych. Dodany do zimowej herbaty działa napotnie, więc pomaga zapobiegać przeziębieniu po przemarznięciu. Możemy zrobić sobie kurację imbirową przez okres tygodnia lub wprowadzić ją na stałe na jesień i zimę oraz wczesną wiosnę, kiedy choroby atakują jeszcze silniej. Kłącze imbiru o długości ok. 5 cm należy bez obierania pokroić na cienkie plasterki, a następnie zalać wodą i gotować przez 5 – 10 minut. Szybsza, ale mniej skuteczna wersja to zalanie imbiru wrzątkiem i zaparzanie go przez co najmniej 15 minut. Wiele osób dodaje następnie miód i cytrynę. Należy jednak pamiętać, że jeśli doprawiamy w ten sposób napój gorący, mają one wyłącznie walory smakowe, a substancje biologicznie czynne ulegają degradacji.
Imbir pomoże też w lekkiej niestrawności lub zatruciu pokarmowym. Pobudzi żołądek i jelita do pracy i upora się z patogennymi bakteriami.

Działanie na układ pokarmowy

Najprostsze do zaobserwowania działanie imbiru w przewodzie pokarmowym to działanie przeciwwymiotne. Metoda ta powszechnie stosowana w przypadku choroby lokomocyjnej, poleca się ją również kobietom ciężarnym w trudnym okresie mdłości.
Imbir sprzyja oczyszczaniu wątroby i jelit. Działa odtruwająco i pomaga pozbyć się z nich toksyn. Wspomaga też regenerację wątroby nawet po jej uszkodzeniu.

woda z imbirem i cytryną

Wzmacnianie serca

Imbir znajdziemy w składzie wielu farmaceutyków oraz suplementów polecanych w schorzeniach układu krążenia – miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym. Zawiera naturalne antyoksydanty, czyli składniki obniżające stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz ciśnienie. Dodatkowo zmniejsza agregację płytek krwi, działając przeciwzakrzepowo. Jednak imbir wzmacnia też siłę skurczu mięśnia sercowego, co jest niekorzystne, jeśli mamy zbyt wysokie tętno. Chorzy powinni zawsze zwrócić uwagę na ulotce leków kardiologicznych, czy jednoczesne jedzenie imbiru nie spowoduje nadmiernej lub osłabionej reakcji na lek.

Działanie przeciwnowotworowe

Bardzo obiecujące są liczne badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi imbiru.
Wynika z nich, że nie tylko zapobiega nowotworom, ale również poprawia skuteczność leczenia onkologicznego. Wykazano, że osłabia on komórki rakowe i tym samym zwiększa ich podatność na chemioterapię. W przypadku niektórych nowotworów zaobserwowano zahamowanie namnażania komórek nowotworowych.

Regulowanie gospodarki cukrowej

Od dawna obserwuje się zmniejszone stężenie glukozy we krwi po preparatach zawierających imbir. Dzięki temu chorzy mogą uniknąć powikłań cukrzycy. Dlatego chorującym na cukrzycę typu 2 warto włączyć do diety choćby imbir w postaci dodatku do herbaty.

imbir jak stosować - koktajl

Wspomaganie odchudzania

Imbir, jak wszystkie pikantne produkty, powoduje przyspieszanie przemiany materii i pobudzanie do pracy wątroby. Zatem łatwiej spalić nadmierne kilogramy oraz pozbyć się z organizmu tłuszczu oraz resztek procesów trawiennych.
W przebiegu skutecznego odchudzania zależy nam też na doprowadzeniu organizmu do równowagi kwasowo-zasadowej. Zwykle jesteśmy zakwaszeni, a co za tym idzie opuchnięci i przemęczeni. Imbir ma właściwości alkalizujące i moczopędne, sprzyja więc utracie nadprogramowej zewnątrzkomórkowej wody, której organizm pozbywa się na początku odchudzania.

Czy imbir może zaszkodzić?

Imbir ma specyficzny ostry smak, dlatego nie jest polecany dla osób cierpiących na zgagę oraz wszelkie stany zapalne żołądka. W takich przypadkach zależy nam na ukojeniu śluzówek i ograniczeniu wydzielania soku żołądkowego, a imbir je pobudza. W badaniach azjatyckich naukowców co prawda pojawiają się wzmianki o skutecznym leczeniu imbirem żylaków przewodu pokarmowego, a nawet wrzodów żołądka, jednak należy być ostrożnym i przed zastosowaniem takiej terapii zawsze poradzić się lekarza.
Drugim przeciwwskazaniem jest suchy kaszel. Imbir świetnie sprawdzi się przy usuwaniu zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny, natomiast przy suchym kaszlu tylko go zaostrzy, bo ma działanie wykrztuśne.
Nie należy też podawać imbiru małym dzieciom do 3 roku życia, ostrożnie podchodzimy do imbiru w okresie rekonwalescencji po zabiegach kardiochirurgicznych i na przewodzie pokarmowym.

Zastosowanie imbiru w codziennej diecie

Jak większość roślin, imbir zachowuje najwięcej wartości zdrowotnych, kiedy jest zjadany na surowo. Ze względu na wysoką zawartość błonnika nierozpuszczalnego i części zdrewniałych, nie powinniśmy go tak po prostu chrupać. Zdecydowanie lepiej użyć soku z imbiru. Jest on świetnym uzupełnieniem koktajli zarówno owocowych jak i warzywnych.

napój z imbiru na odchudzanie

Sok wzmacniający odporność

1 duże kiwi
garść malin
1/2 cytryny
1 mała gruszka
2 cm kawałek imbiru

Sok oczyszczający wątrobę

1 duża marchewka
1 średni burak
1 jabłko
2 cm kawałek imbiru

Sok dodający energii

1 mango
1 pomarańcza
garść listków młodej pietruszki
2 cm kawałek imbiru

Sok wzmacniający włosy i paznokcie

Garść lisków młodej pokrzywy
Garść listków młodego szpinaku
1/2 awokado
1/2 grejpfruta
1 cm kawałek imbiru

A czy mamy w Polsce odpowiednik imbiru? Najbliższy będzie chrzan lub rzepa. Pierwszego używamy w diecie owocowo-warzywnej dr Ewy Dąbrowskiej. A rzepa jest już trochę zapomnianym warzywem i raczej stosuje się ją w przemyśle kosmetycznym do produkcji szamponów i odżywek do włosów.

Dodano: 29 stycznia 2019, autor: Dorota Dębogórska