Odchudzanie się na wakacjach w Polsce właściwie nie wymaga zmian w dotychczasowej diecie odchudzającej. Jeśli jedziemy na południe Europy, nasz plan dnia powinien ulec zmianie. Warto wzorować się na mieszkańcach południowych ciepłych regionów. Przez wieki dostosowali oni rytm dnia i posiłków do gorącego klimatu. Jedzą rano lekkie śniadanie, najczęściej słodkie bułeczki lub rogaliki, kolejny posiłek ze względu na temperaturę koło 12-14 i jest to sałatka ze świeżych warzyw oraz dostępnych sezonowych składników. Solidny posiłek jedzą dopiero po 17 i składa się on z przystawki i dania głównego, ewentualnie deseru. Jak w takim razie można zastosować dietę odchudzającą?
Oto plan dnia na kraje południa Europy.
posiłek I – do południa
naturalny jogurt z sezonowymi lokalnymi owocami
posiłek II – w porze sjesty
sałatka z dodatkiem miękkiego sera lub ryby, pieczywo ( można znaleźć naprawdę dobrej jakoßci chleb, nawet na zakwasie)
posiłek III – wczesnym wieczorem
na przystawkę sałatka ze świeżych warzyw
danie główne – porcja pieczonego lub grillowanego mięsa ( może być drób, jagnięcina, kozina, wołowina), grillowane lub pieczone warzywa i niewielki dodatek np. ryżu, kaszy, ewentualnie makaronu
A co z napojami?
Przede wszystkim pijemy dużo wody, dużo znaczy minimum 2 l. Powinna to być woda mineralna, a nie źródlana, bo pocąc się, tracimy elektrolity takie jak sód, potas, czy chlor. W krajach południowych króluje kawa, nie trzeba jej sobie odmawiać, ale wystarczą maksymalnie 3 filiżanki dziennie. Jeśli chcemy jakiejś odmiany od wody, wybierajmy raz dziennie świeżo wyciskane soki lub naturalną lemoniadę z wody i owoców oraz ziół, które często są sprzedawane wprost na ulicy. Co do alkoholu, to grzechem by było nie spróbować wina w krajach winnic, ale pijemy tylko do wieczornego posiłku, zawsze wytrawne i popijając wodą. Zapobiegniemy wtedy nadmiernemu odwodnieniu organizmu.
Które produkty są dozwolone?
- wszystkie świeże ryby i owoce morza
- hurtowe ilości świeżych warzyw – zwróćcie uwagę na pomidory, paprykę, cukinie i bakłażany
- około 500 g owoców dziennie – szczególnie lokalne brzoskwinie, nektarynki, winogrona, figi
- oliwa, oliwki i wszelkie pasty, dania i produkty z ich dodatkiem – to będą prawdopodobnie jedyne tłuszcze w diecie
- delikatne sery ( nie dojrzewające) i naturalne jogurty
- ryż, niewielkie ilości pieczywa
- mleczne lody lub sorbety – w środku dnia
Których produktów unikać ?
- dań smażonych – zawsze istnieje opcja grillowanych lub pieczonych
- słodkich ciastek, południowcy słodzą więcej niż my
- suszonych i kandyzowanych owoców
- frytek i warzyw lub owoców morza w cieście
- likierów i mocnych alkoholi ( grappa, uzo)
Oczywiście, warto też popróbować miejscowych specjałów, odwiedzić lokalne targi lub wziąć udział w jakimś festiwalu kulinarnym, ale tam tylko próbujemy. Ewentualnie możemy przywieźć jadalne pamiątki do domu i również je sobie powolutku wydzielać.
Słonecznych wakacji!
Dodano: 9 sierpnia 2017, autor: Dorota Dębogórska