Dieta na wakacjach – południe Europy – Włochy, Hiszpania,Francja, Grecja

Lazurowe Wybrzeże widok na morze

Odchudzanie się na wakacjach w Polsce właściwie nie wymaga zmian w dotychczasowej diecie odchudzającej. Jeśli jedziemy na południe Europy, nasz plan dnia powinien ulec zmianie. Warto wzorować się na mieszkańcach południowych ciepłych regionów. Przez wieki dostosowali oni rytm dnia i posiłków do gorącego klimatu. Jedzą rano lekkie śniadanie, najczęściej słodkie bułeczki lub rogaliki, kolejny posiłek ze względu na temperaturę koło 12-14 i jest to sałatka ze świeżych warzyw oraz dostępnych sezonowych składników. Solidny posiłek jedzą dopiero po 17 i składa się on z przystawki i dania głównego, ewentualnie deseru. Jak w takim razie można zastosować dietę odchudzającą?

Wyspy greckie

Oto plan dnia na kraje południa Europy.

posiłek I – do południa

naturalny jogurt z sezonowymi lokalnymi owocami

posiłek II – w porze sjesty

sałatka z dodatkiem miękkiego sera lub ryby, pieczywo ( można znaleźć naprawdę dobrej jakoßci chleb, nawet na zakwasie)

posiłek III – wczesnym wieczorem

na przystawkę sałatka ze świeżych warzyw

danie główne – porcja pieczonego lub grillowanego mięsa ( może być drób, jagnięcina, kozina, wołowina), grillowane lub pieczone warzywa i niewielki dodatek np. ryżu, kaszy, ewentualnie makaronu

A co z napojami?

Przede wszystkim pijemy dużo wody, dużo znaczy minimum 2 l. Powinna to być woda mineralna, a nie źródlana, bo pocąc się, tracimy elektrolity takie jak sód, potas, czy chlor. W krajach południowych króluje kawa, nie trzeba jej sobie odmawiać, ale wystarczą maksymalnie 3 filiżanki dziennie. Jeśli chcemy jakiejś odmiany od wody, wybierajmy raz dziennie świeżo wyciskane soki lub naturalną lemoniadę z wody i owoców oraz ziół, które często są sprzedawane wprost na ulicy. Co do alkoholu, to grzechem by było nie spróbować wina w krajach winnic, ale pijemy tylko do wieczornego posiłku, zawsze wytrawne i popijając wodą. Zapobiegniemy wtedy nadmiernemu odwodnieniu organizmu.

Które produkty są dozwolone?

  • wszystkie świeże ryby i owoce morza
  • hurtowe ilości świeżych warzyw – zwróćcie uwagę na pomidory, paprykę, cukinie i bakłażany
  • około 500 g owoców dziennie – szczególnie lokalne brzoskwinie, nektarynki, winogrona, figi
  • oliwa, oliwki i wszelkie pasty, dania i produkty z ich dodatkiem – to będą prawdopodobnie jedyne tłuszcze w diecie
  • delikatne sery ( nie dojrzewające) i naturalne jogurty
  • ryż, niewielkie ilości pieczywa
  • mleczne lody lub sorbety – w środku dnia

Których produktów unikać ?

  • dań smażonych – zawsze istnieje opcja grillowanych lub pieczonych
  • słodkich ciastek, południowcy słodzą więcej niż my
  • suszonych i kandyzowanych owoców
  • frytek i warzyw lub owoców morza w cieście
  • likierów i mocnych alkoholi ( grappa, uzo)

Oczywiście, warto też popróbować miejscowych specjałów, odwiedzić lokalne targi lub wziąć udział w jakimś festiwalu kulinarnym, ale tam tylko próbujemy. Ewentualnie możemy przywieźć jadalne pamiątki do domu i również je sobie powolutku wydzielać.

Wybrzeże Amalfi

Słonecznych wakacji!

 

 

 

Dodano: 9 sierpnia 2017, autor: Dorota Dębogórska