Jeśli brakuje Wam energii i tęsknicie do wakacyjnych dni, koniecznie wypróbujcie to danie. Jednocześnie rozgrzewa, jest pełne kontrastowych smaków, a przyrządza się je błyskawicznie.
Krewetki z pomidorami i makaronem ryżowym.
Składniki na 1 porcję:
200 g krewetek (mogą być już ugotowane i schłodzone lub zamrożone, ale najsmaczniejsze będą świeże)
Marynata do krewetek:
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Świeża papryczka chilli, ilość według uznania, posiekana
Sok z 1 limonki
Obrane krewetki umieścić na 10-15 min w marynacie.
Dodatkowo:
1/2 puszki krojonych pomidorów
Garść świeżej posiekanej kolendry
1 łyżka oleju ryżowego
Sól i czerwony pieprz do smaku, ew. szczypta cukru
100 g makaronu ryżowego – najlepiej nitki lub wstążki (podana waga przed ugotowaniem)
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Krewetki osączyć z marynaty i smażyć przez około 3-5 min na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, dusić jeszcze przez ok. 5-10 min., doprawić solą i pieprzem, ew. cukrem. Na koniec delikatnie wymieszać i podgrzać z makaronem. Posypać świeżą natką kolendry. Zapakować do lunchboxa.
Dodano: 24 stycznia 2018, autor: Dorota Dębogórska