Przepisy w białej diecie

Biała dieta to potoczna nazwa diety eliminującej produkty oraz dania zawierające intensywne naturalne barwniki. Powinny ją stosować osoby, u których wykonano zabieg wybielania zębów. Jest to dieta czasowa, zwykle zalecana przez stomatologa na okres około dwóch do czterech tygodni. W tym czasie należy unikać wielu produktów na co dzień uznawanych za zdrowe, jak intensywnie wybarwione warzywa i owoce, nie pić kawy ani herbaty. Wiele osób ma problem ze skomponowaniem posiłków według tych zasad i przez kilka tygodni ich dieta jest niedoborowa. Tymczasem codziennie w diecie powinny się znaleźć wszystkie grupy pokarmów, czyli warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso, ryby, jajka, tłuszcze. Oczywiście z uwzględnieniem indywidualnych tolerancji poszczególnych składników i preferencji smakowych. Należy je tylko wybierać według klucza kolorystycznego.

KIEDY ZALECANA JEST BIAŁA DIETA?

Podczas zabiegu szkliwo zębów traci część wody, co sprzyja absorpcji barwników spożywczych i niszczy efekt wybielania. Do najsilniejszych barwników należą składniki owoców, warzyw oraz herbaty i kawy. Dlatego należy wybierać produkty o jasnym, wręcz białym kolorze, unikać również kwasów z owoców, warzyw, alkoholu i soków. Po wyznaczonym okresie diety można wrócić do kolorowych dań.

CO MOŻNA JEŚĆ W BIAŁEJ DIECIE?

– warzywa: pietruszka, seler, kalarepa, biała rzodkiew, biała kapusta
– owoce: najbezpieczniej banany
– nabiał: mleko, twaróg, mozzarella
– jajka – białko
– mięso i wędliny drobiowe
– białe ryby – dorsz, mintaj, sola
– kasza jaglana, kuskus, biała gryczana, ryż jasny, makarony
– napoje: woda
– przyprawy: sól, pieprz (najlepiej biały)
– masło, oliwa
– migdały

PRODUKTY ZAKAZANE W BIAŁEJ DIECIE

– kawa, każdy rodzaj herbaty, soki owocowe i warzywne
– napoje gazowane, alkohol
– warzywa: buraki, czerwona kapusta, marchew, papryka, pomidory
– szpinak, natki, jarmuż
– warzywa kiszone i marynowane w occie
– większość owoców (z wyjątkiem bananów)
– wołowina, wieprzowina, dziczyzna
– łosoś, tuńczyk, ryby wędzone
– brązowy ryż, kasza gryczana prażona i jęczmienna
– przyprawy: kurkuma, szafran, curry, imbir, papryka, a także przyprawy ziołowe, np. Rozmaryn, szałwia, majeranek, bazylia

JAK ZACHOWAĆ EFEKT WYBIELANIA NA DŁUGO?

• Unikać czarnej kawy (ewentualnie można ją zabielić mlekiem) oraz czarnej herbaty, również naparów ziołowych, np. mięty, rumianku, pokrzywy
• Unikać alkoholu, szczególnie czerwonego wina
• Unikać owoców o ciemnej barwie, np. leśnych, czerwonych winogron oraz soków i dżemów z nich przyrządzonych
• Ewentualnie używać do picia słomki
• Nie palić

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

Śniadanie:
Chleb biały
Pasta z twarogu półtłustego i jogurtu naturalnego, z dodatkiem soli i białego pieprzu oraz tartej białej rzodkwi. Do picia woda przegotowana

Przekąska:
Koktajl z banana, jogurtu naturalnego i płatków owsianych

Obiad:
Zupa krem z białych warzyw: pietruszki, selera, cebuli i ziemniaków, z dodatkiem słodkiej śmietanki, soli i pieprzu
Danie główne
Ryż jaśminowy gotowany na parze, filet mintaja gotowany na parze, skropiony olejem rzepakowym, kalafior

Przekąska:
Garść migdałów

Kolacja:
Chleb biały masłem i pieczonym filetem z indyka, plasterki białej rzodkwi

PRZEPISY:

Zupa krem z białych warzyw

300 g selera korzeniowego
200 g ziemniaków
100 g pietruszki
50 g cebuli, 2 ząbki czosnku
50 ml śmietanki słodkiej
Sól, biały pieprz, 2 łyżki oliwy

Wszystkie warzywa obrać ze skórek, pokroić drobno lub utrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać oliwę, poddusić na niej rozdrobnione warzywa, następnie dolać ok. 1 l wody i gotować pod przykryciem przez ok. 15-30 min. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, całość zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Kuskus na mleku z owocami

1 szklanka kaszy kuskus
Ok. 300 ml mleka krowiego lub roślinnego
1 łyżeczka miodu
1 banan, 1 miękka gruszka bez skórki
Odrobina gałki muszkatołowej lub opcjonalnie liść laurowy
2 łyżki mielonych migdałów

Kaszę wsypać do miski. Mleko zagotować z dodatkiem gałki muszkatołowej lub liścia laurowego, mielonych migdałów i pokrojonej drobno lub utartej gruszki. Kaszę zalać wrzącym mlekiem z dodatkami, wymieszać widelcem, przykryć miskę i odczekać ok. 5 min. Aż kuskus wchłonie mleko. Następnie wyłożyć do miseczek, podawać ze świeżym bananem i miodem.

Biała sałatka

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
100 g grillowanego fileta z kurczaka, z dodatkiem soli i pieprzu białego, pokrojonego w plasterki
100 g zielonego ogórka bez skórki i pestek, pokrojonego w kostkę
1 łodyga selera naciowego, posiekana
Sos: 2 łyżki oleju lnianego

Dodano: 19 marca 2019, autor: Dorota Dębogórska