Zasady zdrowego żywienia

Ponieważ wciąż muszę odpowiadać na te same pytania, prostować te same dietetyczne bzdury i nakłaniać do prostego naturalnego jedzenia, znów nawiążę do podstaw zdrowego żywienia. Wydają mi się oczywiste, ale niestety nadal przez niektórych są przyjmowane ze zdziwieniem. Zainteresowanie dietetycznymi hitami przeszłam dobre 15 lat temu i wystarczy. Wszystkim zalecam analizowanie tego, co jedzą, a nie chwytanie się wszystkiego, co modne. Nie jest to trudne. Poniżej wskazówki, jak dbać o swoje odżywianie.

Truskawki w zdrowej diecie

NATURALNOŚĆ

I od siebie dodam – wręcz minimalizm produktów lub jak kto woli – prostota, surowość. Wpisuje się to w ruch Slow Food, bo chodzi o to, żeby było zgodnie z naturą produktu. Jeśli produkt jest najwyższej jakości i przetwarzamy go w kuchni minimalnie, to zachowujemy jego właściwości odżywcze niemal w 100%. Wyjątkiem są nietrwałe przeciwutleniacze i witamina C, którym szkodzi dosłownie wszystko, nawet przekrojenie rośliny.
Podstawową zasadą zdrowego odżywiania jest wybieranie produktów bez dodatku sztucznych substancji. W praktyce oznacza to przygotowywanie samodzielnie posiłków z prostych podstawowych produktów. A jeśli już koniecznie chcemy kupić gotowy produkt, czytajmy etykiety.

RÓŻNORODNOŚĆ

Często zgłaszają się do mnie osoby, które nie znają smaku wielu wydawałoby się powszechnie dostępnych produktów i dań. A u nas najczęściej mamy ten sam repertuar na niedziele, święta, imieniny, śluby, itp. Pomijam już, ile się traci doznań, jedząc wciąż to samo. Gorzej, że monotonna dieta, złożona z niewielkiej ilości składników, jest niepełnowartościowa i powoduje niedobory żywieniowe. Ciężkie przypadki diagnozuje się jako zaburzenie pod nazwą „zespół ograniczania i unikania pokarmów” ( ang. ARFIT).

KWESTIA PORCJI

Bywalcy dobrych restauracji widzą na talerzach niewielkie porcje. I niektórzy są nimi wręcz oburzeni. Przykro mi, ale wysypujące się z naczyń góry jedzenia to stanowczo zbyt dużo. Bywa, że jedno danie w popularnych gospodach i sieciach fast food przekracza dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Wystarczy spojrzeć w tabele kalorii. Zachęcam.

ROZSĄDEK

Dochodzę do wniosku, że chłodna analiza i logika to najlepsze, czym możemy się kierować przy wyborze żywności. Wtedy, ani nie damy się nabrać na cudowne składniki, bez których przecież człowiek dawał sobie radę przez tysiące lat, ani nie popadniemy w skrajność pod tytułem jedzenie bez… – i tu proszę sobie dopisać dowolny składnik.

Dodano: 11 maja 2018, autor: Dorota Dębogórska