Świąteczne dietetyczne przepisy

Grudzień kręci się wokół Gwiazdki. Rytm spotkań towarzyskich i służbowych terminów wyznaczają świąteczne przygotowania, imprezy i zakupy. Czas Świąt jest szczególnie trudny dla osób chcących trzymać formę. Więcej o tym jak nie przytyć w święta już pisałam, a w tym roku wymyśliłam dla Was kilka przepisów nadających się na potrawy świąteczne, jednocześnie lżejszych i zdrowszych niż ich tradycyjne odpowiedniki. Nie będą to bardzo szybkie dania, ale właśnie takie powinny być świąteczne, wymagające od nas uwagi i czasu. O co chodzi w Świętach? Są wyjątkowe, a dania, które zjemy mamy zapamiętać jako wyrafinowane i niespotykane na co dzień.

zimowy las

HAVE YOURSELF A MERRY FIT CHRISTMAS !!!

Lekki sernik rozmarynowy

Zwykły sernik może zawierać nawet 1000 kcal w 1 kawałku. Ale ten możecie jeść spokojnie. Jest lekki, nie zawiera masła, ani zwykłego cukru. Użyjemy do niego tłustego sera, zawierającego około 10 % tłuszczu, ale więcej tłuszczu nie dodamy. Aromatyczne dodatki sprawią, że będzie to wersja luksusowa, zasługująca na podanie na świątecznym stole. Całość ma około 2000 kcal, dzielimy na ok 20 porcji i w jednej mamy 100 kcal.

Składniki

1 kg dobrego tłustego twarogu – może być gotowy zmielony, ale najlepiej zrobić to własnoręcznie

6 całych jajek, osobno białka i żółtka

100 g syropu klonowego lub z agawy

2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej

skórka z 2 cytryn lub pomarańczy, bardzo drobno starta

świeży rozmaryn – ok. 20 „igiełek”

1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny – do kupienia na targu lub w niektórych sklepach spożywczych

Do przybrania: świeża gałązka rozmarynu, 1 łyżka startej w paseczki skórki z cytryny, kilka owoców żurawiny

Żółtka jajek ucieramy mikserem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy stopniowo po 1 łyżeczce syropu klonowego lub z agawy. Rozmaryn siekamy drobniutko i lekko rozgniatamy, aby uwolnić aromat, dodajemy do masy jajecznej, wsypujemy również skórki z cytryn lub pomarańczy. Cały czas mieszając masę, dodajemy stopniowo po 1 łyżce zmielonego twarogu, a następnie mąkę. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, stopniowo, już bez użycia miksera, mieszamy delikatnie z masą serową. Do masy dodajemy świeżą żurawinę i mieszamy po raz ostatni. Przelewamy do prostokątnej lub okrągłej formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, formę z ciastem umieszczamy w głębokiej blasze. Do blachy nalewamy gorącą wodę do połowy wysokości. Sernik pieczemy przez ok. 45-60 min. Po ostudzeniu dekorujemy świeżą żurawiną, skórką cytryny i gałązką rozmarynu.

 

Masa makowa inaczej

Mak jest bardzo zdrowy, zawiera ponad 1200 mg wapnia w 100 g, to wiele razy więcej niż szklanka mleka. Świąteczne wypieki i desery z makiem są przepełnione cukrem, ale nasza wersja będzie bezpiecznie bezcukrowa. Można jej użyć jako wypełnienia do ciast lub stworzyć samodzielny deser, jest też świetną bazą do domowych bakaliowych lodów.

Składniki

200 g suchego maku

pestki z jednego granata

6 świeżych fig i 6 suszonych

300 ml mleka migdałowego

100 g płatków migdałów

2 laski wanilii

opcjonalnie 30 ml rumu lub koniaku

Mak moczymy przez noc, a następnie gotujemy w mleku migdałowym z wanilią do miękkości (zajmuje to około 30 min). Prze gotowaniem wanilię rozcinamy wzdłuż, wydrążamy z niej ziarenka i dodajemy całość do garnka. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane suszone figi. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko, usuwamy laski wanilii, następnie mielimy lub blendujemy masę, zachowując nieco całych ziarenek maku. W razie konieczności rozcieńczamy nieco masę resztką mleka z gotowania maku. Studzimy masę, a następnie dodajemy posiekane świeże figi, płatki migdałów, pestki granata i rum / koniak. Mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, żeby smaki się połączyły.

gałązka ze śniegiem

Bożonarodzeniowa sałatka

W wielu domach to sałatka jarzynowa, ja mam propozycję wersji gwiazdkowej sałatki, która na długo będzie się kojarzyć ze Świętami. Unikniemy sosu majonezowego, a składniki będą chrupkie i nietuczące.

Składniki

200 g świeżego jarmużu – lekko zblanszowanego

100 g orzechów laskowych

1 duża czerwona pomarańcza, wyfiletowana

1 mała papryczka chilli – posiekana

pęczek natki pietruszki – posiekany

sos: 2 łyżki oleju lnianego lub orzechowego, 2 łyżki soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu pomarańczy), 1 łyżeczka musztardy ziarnistej

Jarmuż dzielimy na mniejsze fragmenty (palcami), dodajemy pozostałe składniki. Sos przygotowujemy w słoiku mocno wstrząsając, aż do powstania emulsji.

Na koniec sałatkę można lekko oprószyć grubą solą lub płatkami soli.

 

Pasztet chlebowy z pieczarkami

A gdyby tak zamiast mięsnego pasztetu tym razem przygotować wersję wegetariańską? Dużo mniej cholesterolu i dodatki błonnika sprawiają, że to będzie pasztet nawet dla schorowanych.

Składniki

20 ładnych mrożonych prawdziwków

200 g pieczarek

300 g czerstwego razowego chleba, najlepiej na zakwasie

3 jajka

3 ząbki czosnku, 1 mała cebula

1 łyżka suszonego cząbru, 1 łyżeczka majeranku

1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

sól, pieprz

Prawdziwki w całości gotujemy w 1/2 szklanki wody. Wyciągamy grzyby, a do ciepłej jeszcze wody wrzucamy na ok. 20 min pokrojony w małą kostkę chleb. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno siekamy i dusimy na oleju z dodatkiem cząbru i majeranku. Lekko studzimy. Jajka ubijamy na jednolitą masę, łączymy z chlebem i pieczarkami. Do wymieszanej masy dodajemy całe prawdziwki. Pasztet umieszczamy w formie keksówce, pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 200 st C przez ok. 30 min. Studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby pasztet stężał i łatwo się kroił. Podajemy jako dodatek do świątecznej kapusty lub zamiennik chleba.

 

Indyk na 2 sposoby

Dwa sposoby- jeden wytrawny, drugi na słodko – który wolicie? Oba delikatne i lekkie!

Z pigwą i jarzębiną oraz korzennymi przyprawami

Składniki

1 filet indyka o wadze ok. 600-700 g

1 duża cebula

3 owoce pigwy – pokrojone w kostkę

opcjonalnie, jeśli są dostępne – 1/3 szklanki owoców jarzębiny , najlepiej przemrożonych

2 goździki

1 łyżeczka mielonego imbiru

100 ml soku z jabłek 100%, 1 łyżka miodu

sól, czarny pieprz

1 łyżka masła

 

Indyka doprawiamy solą, pieprzem i imbirem, obkładamy plastrami cebuli. Pieczemy pod przykryciem lub w rękawie foliowym w 200 st C (czas pieczenia ok. 40 min). Usuwamy cebulę, a mięso pozostawiamy, żeby odpoczęło. Następnie kroimy w plastry.

Sos:

Do małego rondelka wkładamy pigwę i jarzębinę, dodajemy goździki, sok jabłkowy i miód. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min, pigwa powinna zmięknąć. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez 3-5 min, lekko odparowując płyn. Prawie gotowy sos stanie się lśniący i aksamitny, kiedy po wyłączeniu gazu dodamy do niego masło.

 

Z „wędzonymi”brukselkami

Cały indyk, najlepiej bez skóry, o wadze ok. 2 -2,5 kg

1 łyżka suszonego rozmarynu lub 1 cała gałązka świeżego

sól, biały mielony pieprz

1 duże winne jabłko, bez skórki, 1 duża cytryna

2 +1 łyżki oliwy

500 g brukselek

200 g orzechów włoskich

2 łyżki octu balsamicznego

1/2 łyżeczki suszonej wędzonej papryki

Indyka nacieramy mieszaniną oliwy, soli, pieprzu, skórki z cytryny i rozmarynu i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia umieszczamy w brytfannie i pieczemy pod przykryciem przez ok. 2 godz. Aby mięso było soczyste, możemy wykorzystać jeden z dwóch sposobów:

1    wstawiamy do zimnego piekarnika i powolutku pieczemy w temperaturze ok. 160 st przez ok. 4 godz. (grzanie z góry i z dołu)

2   wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C na pierwsze 20 min pieczenia, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st C na ok. 2 godz. (opcja pieczenie ciasta lub grzanie góra – dół)

Brukselki obgotowujemy krótko (ok. 5-7 min) w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Do orzechów dodajemy posiekane brukselki, doprawiamy wędzoną papryką, podlewamy octem balsamicznym i 1 łyżką oliwy, „smażymy” na patelni aż do odparowania płynu. Mieszanina powinna być błyszcząca. Doprawiamy grubą solą i pieprzem. Podajemy z indykiem.

szyszka

Bezalkoholowy drink na świąteczne przyjęcia

100 ml ostudzonej owocowej herbaty, np. z hibiskusa

50 ml soku z granata

50 ml soku z pomarańczy

2 jagody jałowca, rozgniecione

Do dekoracji: plaster pomarańczy, mała gałązka rozmarynu

Szklankę wypełniamy kostkami lodu, wrzucamy rozgnieciony jałowiec, wlewamy herbatę i soki. Dekorujemy plastrem pomarańczy i świeżą gałązką rozmarynu.

 

Świąteczna kawa

gorące podwójne espresso

2 kostki gorzkiej czekolady

szczypta mielonego cynamonu

skórka z połowy pomarańczy – drobno starta

Wszystkie składniki blendujemy aż powstanie puszysta masa. Można wypić od razu lub ponownie podgrzać. Opcjonalnie dodajemy ok. 50 ml gorącego dowolnego mleka.

santa

Dodano: 9 grudnia 2019, autor: Dorota Dębogórska