Porady dietetyczne na każdą porę roku

Wiosenne Kreacje

Wiosna zawitała chyba na dobre. Za miastem widać ją później, ale za to wyraźniej. Pierwsze oznaki to donośne ptasie rozmowy, pszczoły ruszające na pierwsze w sezonie „obloty” i charakterystyczny intensywny mokry zapach ziemi, rozmarzającej i zasiedlanej przez pierwsze chwasty. Oczywiście, najbardziej spektakularne są wybuchające kwitnieniem rośliny. Wszystkie żywe stworzenia starają się najlepiej i najpiękniej zaprezentować wiosennemu światu.

Zdrowo- kolorowo – koktajlowo!

Jednak nie myślimy o zimie, tylko wypatrujemy wiosny. Po wczorajszym tłustoczwartkowym łasuchowaniu spodziewałam się, że od razu postanowicie się oczyszczać. No to zaczynajmy. Pytacie mnie często o zdrowe koktajle, które wykorzystujemy w Gabinecie do wiosennej kuracji wzmacniającej. Właściwie możemy cały rok stosować miksy różnych warzyw i owoców ze […]

26 stycznia. Rozgrzewamy się – Dania jednogarnkowe.

Tegoroczna zima nie może się zdecydować, czy zostać, czy odejść. Nie martwi mnie to szczególnie, bo taka pogoda sprzyja tworzeniu sobie ciepłego klimatu w domu. A ja uwielbiam miękkie tkaniny, duże swetry i dużo ciepłych płynów. Chętnie otulam się kocem, zaparzam cytrusową herbatę i sięgam po książkę. Tak […]

Kultura w kuchni

Kultura w kuchni No i mamy – miasto Wrocław jest od kilku dni oficjalnie Europejską Stolicą Kultury. Widziałam program wydarzeń. Jest bardzo bogaty i różnorodny. Zastanawiałam się, w czym wyraża się kultura narodu… Jasne, że najprościej przywołać teatr, literaturę, filmy, muzykę, malarstwo, sztuki audiowizualne, architekturę i wiele innych dziedzin. Dołączyłabym do […]

Dyniowe love

Co prawda styczeń nie jest dyniowymi miesiącem na straganach, ja jednak uwielbiam dynię i staram się zrobić zapasy do zimowego gotowania. W tym roku udało mi się dotrzymać świeże dynie aż do teraz. Miałam ich kilka, każdą inną, niektóre naprawdę spore – moja córka nie była w stanie ich objąć. Dynie […]

Moja filozofia żywienia

W Nowym Roku postanowiłam reaktywować zeszyt z przepisami. Ale nie tylko. Chciałabym podzielić się z Wami moim spojrzeniem na zdrowie, szeroko pojęte, to fizyczne i duchowe. Myślę, że nie można rozdzielić tych dwóch sfer. Spokój i szczęście wewnętrzne dodaje energii, zapewnia dobrą kondycję i siłę. Z kolei stres […]

Biały Styczeń

Bardzo bardzo lekko rozpoczynamy Nowy Rok. Za oknem już śnieg, w naszej kuchni niech też się pojawi w białym menu. Przykazania na styczeń: Korzystaj z sezonowych produktów – to dobra pora na warzywa korzeniowe – seler, pietruszkę, marchew oraz pory, cebule, czosnek. warzywa te zapewniają mnóstwo błonika oraz witaminy C tak potrzebnej zimą. Rozgrzewaj się […]

Złoty Luty

W lutym nie zapominajcie o: Ciepłych posiłkach i napojach Słońcu na talerzu Regularności – jemy co 4-5 godzin, wiekszość posiłków na ciepło Luty to pora na zużycie ostatnich zapasów, dlatego królują dynie, marchewki, a towarzyszą im rośliny strączkowe. Fasolki, soczewica i ciecierzyca dodadzą energii, na długo nasycą i wprowadzą do diety błonik, witaminy z gr. […]

Marzec – czerwień i oranż

Po długiej zimie potrzeba wreszcie czegoś energetyzującego. Nadal wykorzystujemy produkty z poprzedniego sezonu -tym razem ze słoików i zamrażarek – czyścimy spiżarnię i nie gardzimy nowalijkami. Na lekki, ale bogaty w witaminy obiad… Pieczony łosoś z sałatką z buraków. Filet z łososia (ze skórą) umyj, osusz papierowym recznikiem i ułóż na blasze do pieczenia skórą […]