Porady dietetyczne na każdą porę roku

Zielony Kwiecień

Menu kwietniowe jest bardzo lekkie i proste. Kiedy za oknem tyle zieleni po co kombinować z gotowaniem? Lepiej wybrać się na spacer 🙂 Dlatego superszybkie dania zielone to: Leciutka jak wiosenne listki zielona sałatka… Wrzucamy do niej wszystkie świeże wiosenne nowości – młody szpinak, rukolę, różne rodzaje sałat, można dorzucić najmłodsze listki mniszka, pokrzywy i […]

Maj – róż i seledyn

Maj to czas swieżych szparagów i pierwszych kwiatów. Schrupiemy jedne i drugie 🙂 Majowy dzień w ogrodzie zapowiada się bardzo smakowicie. Na początek… radosna wiosenna sałatka. Ugotuj 5 jajeczek przepiórczych, obierz je ze skorupek i pokrój na połowy (raz wzdłuż, raz w poprzek). Roszponkę rozrzuć swobodnie na talerzu, ułóż na niej połówki jajeczek, połowę zielonego […]

Cytrynowo-miętowy Czerwiec

W rozgrzane czerwcowe popołudnia i wieczory warto jeść coś chłodzącego. Dlatego czerwcowe menu jest w kolorach ożeźwiającej mięty i cytrusów. Na początek… chłodnik z melona i grejpfruta. Małego, około półkilogramowego, melona przekrój na połowę i usuń pestki. Z jednej połówki odkrój skórę, a miąższ pokrój w grubą kostkę. Do rondelka wrzuć pokrojonego melona, skórkę otartą […]

Waniliowo-lawendowy Lipiec

Wykorzystujemy to, co akurat pojawia się na straganach i w ogrodach. Ja spróbowałam już pierwszych sałatek z młodych naci, chłodnika z botwinki, skubnęłam liście i kwiatki ogórecznika, regularnie smakuję wszelkie zioła i moje ukochane poziomki. W te upalne dni nie ma co śpieszyc się z jedzeniem, dlatego wybrałam… Najswieższego młodziutkiego kalafiora zapiekanego z ziołami ogrodowymi, […]

Sierpień – granat i beż

Kolory sezonu – mnóstwo jagód, śliwek, borówek, no i oczywiście grzyby – te złociste kurki zabarwią nam pięknie risotto na beżowy kremowy kolor, nie zabraknie też jak zwykle dodatków kwiatowych! Kurkowe risotto to dla mnie ukoronowanie lata. Nie jest to skomplikowane danie, ale składniki muszą być najwyższej jakości, dlatego należy zacząć od… ugotowania rosołu lub […]

Wrzesień – fiolet i pomarańcz

Nie martw się, że juz koniec wakacji. Wrzesień to najlepszy okres na straganach – czas zbiorów i przetworów. Przepisy na przetwory znajdziesz w Gabinecie, a propozycja na co dzień to… Gulasz z dyni i kabaczka, bakłazan, dzięki któremu poczujesz sie jak w Prowansji i śliwkowe tiramisu – lżejsza wersja tłuściutkiego deseru. Gulasz z dyniowatych to […]

Rudy Październik

Na pierwsze chłody najlepsze są rozgrzewajace potrawy jednogarnkowe lub – w prostszej wersji – zupy. Co powiecie na gorącą gęstą ribollitę i lekko słodki krem z dyni? Ribollita to włoska zupa z chlebem i sezonowymi warzywami, koniecznie z dodatkiem różnych fasolek. My wykorzystamy to co oferuje jesień. Potrzebujesz 1/4 główki włoskiej kapusty, pokrojonej w paseczki, […]

Czekoladowy Listopad

Zgodnie z obietnicą – ciemny czekoladowy listopad. W menu wołowina po burgundzku oraz śliwki i żurawiny pod czekoladową kruszonką. strong>Wołowina po burgundzku jest na pewno czasochłonna, ale naprawdę warto poświęcić weekend, aby ją zrobić. Składniki: 1 kg łopatki wołowej bez kości, 4 duże cebule lub 6-8 szalotek, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 200g pieczarek, 150g surowej […]

Grudzień w srebrze i bordo

Zataczamy koło. Ostatni miesiąc roku, najkrótsze dni, a jednocześnie najbardziej oczekiwany. Ukoronowaniem tego okresu jest świąteczna uczta. A kolory? Polska Wigilia ma barwę barszczu, owoców zurawiny i śliwek, srebrzystych ryb na wszystkie sposoby. Za oknem skrzy się snieg, czerwienią się owoce jarzębiny i ostrokrzewu. Wieczorami ogrzewamy się grzanym winem. Dlatego grudzień to miesiąc srebra i […]